
יחידות הביטחון במוסדות האקדמיים בישראל אמונים על שלומם וביטחונם של כל באי הקמפוס: עובדים, סטודנטים ומבקרים. בין היתר אחראים עובדי יחידות הביטחון לשמירת ביטחונם ושלומם של הבאים בשערי המוסד האקדמי ולשמירת הסדר הציבורי בשטחי המוסד הן בעיתות שגרה והן בעיתות חירום.
הסמכות לעבודתן של יחידות הביטחון נובעת משני גורמים: בכל הקשור למניעת אירועים אלימים ואירועי פח"ע (פעילות חבלנית עוינת), הסמכות ניתנת מטעם משטרת ישראל וניתן לייחס לה היבט ביטחוני. בכל הקשור לשמירה על הסדר הציבורי ושמירה על תחושת הביטחון של הסטודנטים והעובדים, הסמכות היא מטעם הנהלת המוסד האקדמי ואפשר לראותה כבעלת היבט שירותי.
הסמכות הכפולה הזאת מעוררת מתחים מובְנים בעבודתם של יחידת הביטחון ושל המאבטחים במפגשם עם סטודנטים, עם עובדים ועם מבקרים במוסד. מתחים אלו גוברים ככל שהקמפוסים בישראל נעשים מגוונים יותר עקב הייצוג של קבוצות חברתיות ותרבותיות, בהן קבוצות מיעוט, בקרב הסטודנטים ועובדי המוסד.
במציאות כזאת ניצב בפני יחידות הביטחון אתגר של ממש: כיצד לבצע את משימותיהן ולהכיל את המורכבות הזאת, בפרט במצבי חירום – בין שמדובר באירועים המתרחשים בתוך הקמפוס ובין שהם מתרחשים מחוץ לו. לשם כך נדרש מערך של עקרונות וכלים אשר יאפשרו להתמודד עם המציאות המשתנה ויסייעו להפחתת המתח המובְנה ולקיום יחסים תקינים בין צוותי הביטחון לבין באי הקמפוס, הן בעיתות שגרה והן בעיתות חירום.
היערכות למורכבות הזאת נדרשת לא רק במצבי חירום, שבהם מטבע הדברים מתחדדים המתחים בתפקידם של סגלי הביטחון בקמפוס, אלא אף בתקופות של שגרה. מודעות לרגישות הנדרשת בעבודה בסביבה מגוונת, שירות ללא משוא פנים ותרגול העקרונות והכלים בזמנים של שגרה מבססים יחסי אמון בין יחידת הביטחון ועובדיה לבין הסטודנטים והסטודנטיות ואנשי הסגל במוסד. ככל שיחסי אמון אלו יהיו יציבים יותר, כך יגבר הסיכוי שיחידת הביטחון תעמוד בהצלחה במבחנים הניצבים בפניה במצבי חירום.
מסמך זה נועד להציע ניתוח של מורכבות היחסים בין יחידת הביטחון לבין סטודנטים ועובדים בחברה מגוונת. כמו כן מובאות בו המלצות לפעולה לשם הפחתת המורכבות ולהתמודדות עם האתגר הן ברמת הארגון והן ברמה האישית-מקצועית.