
מאז אירועי ה-7 באוקטובר גדל מאוד מספר הבקשות להוצאת רישיונות נשק בקרב אזרחים, ובנוסף החל תהליך של חימוש ואימון כיתות כוננות רבות והקמת כיתות כוננות חדשות, בקו התפר, במרחב הכפרי ובערים.
כיתות הכוננות מוקמות במהירות, בעקבות המתיחות, החשדנות והפחד שקיימים בציבור. במצב זה, קוצרו בדיקות הרקע ותהליך ההכשרה של המתנדבים, דבר שפוגע מאוד בכשירות המקצועית – כבר עכשיו, אנחנו רואים התנהלות שמעלה חשש לניצול לרעה של הסמכות שניתנת לכיתות כוננות בתל אביב, בחיפה, בחריש ובערים נוספים. מצב זה עשוי להוות סיכון ממשי להתלקחות אלימה בין יהודים וערבים.
לכן, ברצוננו להדגיש את הצורך לנהוג באחריות רבה ובזהירות בכל הקשור לגיוס מתנדבים לכיתות הכוננות, במיוחד אלו המוקמות בערים מעורבות או באזורים מעורבים.
להלן המלצותינו:
- על המשטרה לוודא שהיא ורק היא בעלת הסמכות לפיקוד על כיתות הכונות והיא הנושאת באחריות לכשירותן, פעולותיהן ותוצאותיהן.
- על המשטרה להבהיר לחברי כיתות הכוננות את תחומי סמכותם ואת השימוש הבטוח בנשק ואופן אחסנתו. מומלץ לערוך הכשרות וריענון באופן תדיר.
- על המשטרה להבהיר לציבור מהו המעמד והסמכות של כיתות הכוננות בערים. נכון לעכשיו יש בלבול בנושא זה.
- על המשטרה לפעול בנחישות כדי למנוע ולעצור יוזמות של אזרחים להקמת כיתות כוננות, או קבוצות שמירה וסיור פיראטיות.
- יש לקיים הליך סינון קפדני על-מנת לוודא כי כלל המתנדבים כשירים לתפקיד ואחראיים. חובה לערוך בדיקות רקע על-מנת למנוע גיוס של מי שעלולים להיות מאיימים או מסוכנים. במקרה של מועמדים בעלי רקע של התבטאויות או מעשים גזעניים, אלימים או מפלים כלפי אוכלוסיות אחרות – אין לאשר את השתתפותם בכיתות הכוננות.
- אין לקבוע תבחינים מפלים להתנדבות הקשורים בדת, לאום או מין.
יש להגדיר גוף ביקורת ייעודי שאליו יוכל הציבור להפנות תלונות במקרים של ניצול לא ראוי של החברות בכיתת הכוננות, הסמכות או הנשק שניתן לחברי הכיתה במסגרת ההתנדבות.