
הוגש לוועדה לזכויות הילד
124 ערבים-פלסטינים קיפחו את חייהם בנסיבות של אלימות ופשיעה מתחילת השנה ועד 17 ביולי 2023. לצד הקורבנות בנפש, גובה האלימות מחיר כבד גם בפצועים ונפגעי טראומה רבים. זאת כתוצאה מירי לא פוסק ברחובות. בתוך מציאות עגומה זו גדלים ילדים בתחושה של חוסר ביטחון, כשהם חשופים לתופעות לירי, סחיטת דמי חסות, איומים, אלימות פיזית ומילולית קשה ונוכחות בולטת של גורמים עברייניים במרחב הציבורי. כל אלה גורמים לחרדה ואימה של ממש – פחד עמוק וקיומי שלא פוסחים על איש, כולל ילדים.
לחרדה וטראומה יש השלכות משמעותיות וארוכות טווח על בריאות הנפש של ילדים: הן יכולות להוביל לכאבים פיזיים, הרטבת לילה, קשיי שינה, וכן לפחדים, הימנעות, נסיגה חברתית, וירידה בהישגים לימודיים.[1] לפיכך, על המדינה לפעול למניעה ולטיפול בהפרעות הנפשיות שהן תוצאת האלימות, כמו פוסט טראומה, שעלולות להוביל לסבל רב ולהתנהגויות סיכון בעקבות המצוקה הקשה.
יוזמות אברהם סבורה שיש לספק מענה טיפולי דחוף ומועיל בתחום של בריאות הנפש בחברה הערבית. המלצותינו:
- על מוסדות המדינה הרלוונטיים לחקור ולמפות את היקף הפגיעה הנפשית בילדים.
- על המדינה לפעול להעלאת המודעות להשלכות הנפשיות הקשות של תופעות האלימות והפשיעה על ילדים בחברה הערבית, בקרב החברה עצמה. בתוך כך, יש להדריך הורים כיצד לזהות בעיות נפשיות בקרב ילדים, ולהנגיש את דרכי ההתמודדות עמן.
- יש לעדכן את מטרות 'מרכזי החוסן' בישובים הערביים כך שיכללו סיוע לנפגעי חרדה על רקע אלימות ופשיעה. יש לוודא כי במרכזים מועסקים עובדים ערבים או לפחות דוברי ערבית. יש לתקצב מרכזים אלה על מנת לאפשר להם להעניק טיפול טלפוני, גם בצורה אנונימית, וכן טיפול נפשי לטווח קצר וטיפול נפשי לטווח ארוך.
- יש לספק שירותי בריאות הנפש דרך בתי ספר, מרכזים קהילתיים, קופות חולים: להעביר הכשרות בנושא מענה ראשוני בשפה הערבית ובאופן מותאם תרבותית – למורים ומדריכים בקהילה, לאנשי צוות רפואי ומינהלי במרפאות בקהילה; להוסיף תקנים למומחי בריאות הנפש במרפאות הקיימות בחברה הערבית; להקים קבוצות תמיכה להורים, בני נוער וילדים.
- על המדינה להתמודד עם המחסור החריף בפסיכולוגים, פסיכיאטרים ואנשי מקצוע נוספים מתחום הטיפול בחברה הערבית. יש לתמרץ צעירים וצעירות ערבים לפנות ללימודים במקצועות הטיפול השונים (בייחוד התמחות קלינית, פסיכולוגיה על כלל התמחויותיה ומקצועות נוספים). במקביל, יש לאתר את החסמים העומדים בפני הצעירים והצעירות הערבים המבקשים ללמוד מקצועות אלה ולהסירם.