
האם אפשר היה אחרת?
מחקר חדש שנערך ע"י ד"ר רולי רוזן עבור התוכנית ללימודי שלום וניהול סכסוכים באוניברסיטת חיפה ועמותת יוזמות אברהם מתחקה אחר הדינמיקה שהובילה להסלמה באירועי מאי 2021 בעיר ואחרי פעולות העירייה, המשטרה והחברה האזרחית. הוא מנסה לפענח גם מה תרם לסיום האירועים האלימים ולשובה של הרגיעה.
המחקר מצא שבמקרים מסוימים התערבות משטרתית אלימה עלולה להסלים את המצב ולגרור תגובת שרשרת של חיכוך בין האוכלוסיות. מנגד, עלה כי גורמים קהילתיים חזקים משתי האוכלוסיות – היהודית והערבית – שהסתובבו ברחובות בעת המתיחות, פעלו למניעת הסלמה. בנוסף, תגובה איטית יחסית של העירייה וכן חזרה מהירה לשגרה ללא תחקיר או הסקת מסקנות מהאירוע, הותירו את שתי האוכלוסיות מאוכזבות מתפקודה.
בדו"ח מפורטות המלצות ברמה העירונית למניעת הישנותם של האירועים:
- הקמת מערך חוסן עירוני שיפעל לאור ההבנה ששתי האוכלוסיות יחיו זה לצד זה, ויבוסס על מחויבות מוצהרת להגנה על זכויותיהם של כלל התושבים וכן על שיתוף פעולה עם פעילים בשכונות וארגוני חברה אזרחית וחיבורים בינם לבין העירייה והמשטרה
- מתן פתרונות לצעירים חסרי מעש שאינם משתלבים במסגרות של חינוך פורמלי ובלתי פורמלי, השכלה גבוהה או תעסוקה
- מחויבות משטרתית להגנה שוויונית והולמת על זכויות האזרח הבסיסיות של התושבים הערבים
>>לחצו לקריאת הדו"ח המלא
הדו"ח יוצג לראשונה בכנס שוברי החומות שיתקיים באוניברסיטת חיפה ביום ב', ה-21.11.22, שעות 16:00-20:30, מצפור, מגדל אשכול, קומה 30. התואר 'שוברי החומות' מתייחס למי שפעלו למניעת ההסלמה ולשבירת חומות ההפרדה בין הקהילות.
לקריאת תכניית הכנס: https://did.li/Fsnaa