نبني مجتمع مشترك لليهود والعرب في اسرائيل
בונים חברה משותפת ליהודים וערבים בישראל
Building a Shared Society for Jews and Arabs in Israel
תרומה تبرع

ברוכים הבאים ליוזמות אברהם

יוזמות אברהם (ע״ר) הוא ארגון יהודי-ערבי לשינוי חברתי ולקידום שילוב ושוויון בין יהודים וערבים אזרחי ישראל, למען חברה משגשגת, בטוחה וצודקת.

مبادرات إبراهيم هي منظمة يهودية عربية للتغيير الاجتماعي وتعزز التكامل والمساواة بين اليهود والمواطنين العرب في إسرائيل ، من أجل مجتمع مزدهر وآمن وعادل.

סקר ראשון מסוגו בחברה הערבית חושף: 95% מהאוכלוסייה אינה שבעת רצון מטיפול המשטרה בבעיות האלימות – רבים חוששים לחייהם באופן אישי

הסקר נערך ע"י עמותת יוזמות אברהם בשיתוף עיריית אום אל פחם כחלק ממאבק העירייה בפשיעה ובאלימות בעיר חושף נתונים מדאיגים בחברה הערבית

רוב תושבי העיר מרגישים חוסר ביטחון אישי ודיווחו על עלייה ברמת האלימות; מעל למחציתם מוכנים לקחת חלק מועט במאבק באלימות

 

להורדת הסקר המלא – לחצ/י כאן

 

עיריית אום אל פחם חשפה היום (ג', 26.7) בכנס ראשון מסוגו, סקר הנערך בקרב החברה הערבית בשיתוף עמותת יוזמות אברהם. הסקר חושף בין היתר נתונים מדאיגים בכל הנוגע לאמון הציבור הערבי בגורמי האכיפה ובמשטרת ישראל על רקע מקרי האלימות הגוברים בחברה הערבית.

בסקר מייצג שנערך בשנה החולפת נשאלו 302 בגירים תושבי העיר אום אל פאחם על שלל סוגיות מרכזיות הנמצאות על סדר יומה של החברה הערבית בישראל. מהסקר עולה כי תושבים רבים מודאגים ביותר מתופעת האלימות (קרי אלימות כללית, פשיעה, ירי ושימוש בנשק) ומרביתם חוששים להיפגע ממנה באופן אישי. הסיכון של תושב אום אלפחם להירצח – לעומת תושב יהודי שמתגורר ביישוב באותו גודל – גבוה פי 25.6. בנוסף, רוב תושבי העיר מרגישים חוסר ביטחון אישי, ודיווחו על עלייה ברמת האלימות. מעל ממחצית מהנשאלים מוכנים לקחת חלק מועט במאבק באלימות בעיר. פחות מעשירית מהנחקרים ביטאו אמון או אמון רב במשטרה. לדעתם של התושבים, שיפור הרמה הכללית של החינוך הוא התחום המשמעותי ביותר בהשפעה על רמת האלימות.

פעולות לצמצום האלימות בחברה הערבית:

95.7% מהנשאלים הסכימו כי החמרה בענישה כלפי עברייני אלימות היא חשובה ביותר; 94.7% הסכימו כי יש לערוך מבצעים לאיסוף והחרמת נשק בלתי חוקי באופן תדיר; 87.8% הסכימו כי יש להחמיר את מתן ההיתרים לאחזקת נשק; 87.4% הסכימו כי יש לפעול כדי לצמצם את הסחר והשימוש בסמים; 73% הסכימו כי יש להגדיל את מספר השוטרים המטפלים בעבירות אלימות; ו-71.5% הסכימו כי יש לשפר את מערכת היחסים הרעועה בין המשטרה לחברה הערבית.

שביעות הרצון מפעילות משטרת ישראל בחברה הערבית:

הסקר שאל גם בכל הנוגע לשביעות רצונם של התושבים מפעילות משטרת ישראל בחברה הערבית. התוצאות מגלות כי רק כ-3.7% הביעו שביעות רצון מיעילות טיפולה של משטרת ישראל בתופעת האלימות. לכך, מצטרפות מידות שביעות הרצון מטיפולן של ממשלת ישראל (5.6%) ושל הכנסת (6.3%) בתופעת האלימות. כ-40.4% הביעו שביעות רצון מיעילות הטיפול של מנהיגות החברה הערבית בתופעה.

התופעות המדאיגות את הציבור הערבי בישראל:

בכל הנוגע לתופעות המדאיגות את הציבור הערבי בישראל הנתונים אינם מפתיעים – 92.4% מתושבי אום אל פחם מודאגים בראש ובראשונה מהפשיעה בחברה הערבית ושיעור של 91.6% מודאגים מאלימות. 67.2% מודאגים מאי-השוויון בין יהודים לערבים בישראל, 66.8% מודאגים מתאונות הדרכים, 56% מודאגים ממצב הדמוקרטיה בישראל, 51.7% מודאגים מאבטלה ו-51% מודאגים מהקיפאון בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. ניתן לראות מנתוני הסקר כי אי-שוויון, מצב הדמוקרטיה, תהליך השלום, אלימות, פשיעה, אבטלה ותאונות דרכים הם נושאי ליבה המעסיקים את החברה הערבית.

הנסקרים נשאלו גם בנוגע להגדרת זהותם האישית:

28.5% הגדירו עצמם "ערבי פלסטיני בישראל", 22.8% הגדירו עצמם ערבים פלסטינים. 9.3% הגדירו עצמם ערבי ישראלי, ואחוז דומה הגדירו עצמם פלסטיני בישראל. 2.6% הגדירו עצמם פלסטיני ישראלי, ורק 0.7% הגדירו עצמם רק כישראלים. ל-54.3% חשובה ביותר זהותם המוסלמית, ל-36.4% זהותם הפלסטינית ול-9.3% אזרחותם הישראלית. ממצאים אלה מלמדים על קיומה של זהות פלסטינית דומיננטית בישראל ועל חשיבותה של הדת לאזרחים המוסלמים בישראל.

בכנס השתתפו סגן השר לביטחון פנים, ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד), ח"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת), ח"כ מנסור עבאס (רע"ם), עו"ד מודר יונס, ראש מועצת ערערה-עארה ויו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות בישראל, חבאס אל-עטאונה, ראש מועצת חורה, עומר וכאד נסאר, ראש עיריית עראבה, דרויש ראבי, ראש מועצת ג'לג'וליה, פדאא שחאדה, חברת מועצת לוד, נציג המשטרה, נציגי ארגונים חברתיים ואנשי אקדמיה.

בכנס ההשקה של המחקר שנערך באום אל-פחם בתאריך 27.7.2022 דיברו ראש עיריית אום אל-פחם ד"ר סמיר סובחי מחאמיד ומנכ"ל שותף שלנו ד"ר ת׳אבת אבו ראס:

ראש עיריית אום-אל פחם, ד"ר סמיר סובחי מחאמיד: "אנו מתמודדים עם אתגרים רבים בעיר. אלימות, תקציב, תעסוקה, אבטלה, דיור, חסרי מעש, נוער סיכון ועוד. אני חי בתור עירי ועירי דיממה בשנה שעברה בה נרצחו 11 אנשים – ההיקף הגבוה ביותר במדינה. אנחנו לוקחים אחריות – ולא ניתן לבסס החלטות בלי נתונים ותוכנית סדורה.

השנה יש ירידה בסף האלימות בעיר והיא מורגשת. זה תוצר של שיתוף פעולה בין העירייה, קהילה, משטרה וגורמים נוספים. אבל לצערי על פי נתוני הסקר רק 9% אחוזים מהאוכלוסייה באום אל פחם מאמינה במשטרה ופעילותה. על המשטרה לעשות יותר כדי לרכוש את אמונם של האזרחים הערבים במדינה, אבל אני מאמין שבהמשך נוכל לראות שיפור בביטחון ובאמון, ומקווה שמישהו בממשלה יאמץ את התוכנית שלנו למיגור האלימות ולשיפור פני העיר״.

ד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"ל שותף ביוזמות אברהם: "אמרנו כבר מזמן שבלי הצלע השלישית – החברה הערבית, מנהיגה הפוליטיים, מנהיגי הדת, אנשי חינוך – לא נתקדם לפיתרון. והנה היום אום אלפחם משיקה את הצעד הראשון לבניית תשתית מדעית לקראת תוכנית העבודה המקומית. אמנם קודם כל המשטרה והממשלה הן שאחראיות על הבטחת הביטחון האישי שלנו, אבל אנחנו צריכים לעשות כל מה שאנחנו יכולים בצד שלנו. יש תקווה – אנחנו רואים שהמשטרה עושה יותר מאמצים מבעבר. התהליכים והמאמצים שנעשים הם המשמעותיים".

עוד בנושא זה

Silence is Golden