
// נובמבר 2020 //
סקר חדש שיזמה עמותת יוזמות אברהם מראה כי האזרחים הערבים תומכים במחאות, אך יותר מהם ישתתפו בהן לו יעסקו יותר בנושאים רלוונטיים לציבור הערבי, כגון פתרונות כלכליים לקורונה ופתרונות דיור.
הסקר הוזמן ע"י עמותת יוזמות אברהם ונערך באמצעות ראיונות טלפוניים על ידי מכון 'אפקאר' בראשות ד"ר הישאם ג'ובראן. הסקר הקיף 501 משיבים המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה הערבית בישראל באזור הגליל, המשולש, ערים מעורבות והנגב. טעות המדידה המרבית היא 4.3% ברמת ביטחון של 95%. מועד הרצת הסקר: 24.10.20 עד 31.10.20.
ד"ר ת'אבת אבו-ראס ואמנון בארי-סוליציאנו, מנכ"לי יוזמות אברהם, התייחסו לממצאי הסקר ואמרו: "מעורבות פוליטית של האזרחים הערבים מבטאת מעורבות ושייכות. בחודשים האחרונים, סביב משבר הקורונה, גל של מחאות פוליטיות וכלכליות שטף את הארץ גל של מחאות פוליטיות וכלכליות, אך התפיסה הציבורית היא כי מעורבות האזרחים הערבים במחאות אלה הייתה מועטה. זאת למרות שמטרת המחאות תאמה את העמדות של מרבית הציבור הערבי, כפי שהן באות לידי ביטוי הן בסקרים שונים והן בהצבעה בקלפי ב-3 מערכות הבחירות של 2019/2020. ממצאי הסקר מצביעים על עניין רב של האזרחים הערבים במחאות, אך נראה כי הם חשים שהן לא מספיק רלוונטיות להם."
עיקר ממצאי הסקר:
- 73% מהנשאלים ציינו כי הם תומכים במחאות. 27% אמרו כי הם תומכים מאד, 46% אמרו כי הם די תומכים, 13% די מתנגדים ו-10% מתנגדים מאד.
- המחאות נתפסות בידי הציבור הערבי בעיקר כמחאות כלכליות, ורק לאחר מכן כמחאות נגד השחיתות.
כשנשאלו על הסיבות למחאות, 57% ציינו את שיפור המצב הכלכלי, 47% ציינו את ההתנגדות לשחיתות של נתניהו, 45% אמרו כי המחאות הן נגד הניהול הכושל של הממשלה, ו-13% חושבים שהמחאות הן נגד הסגר והחזרת המשק לפעילות.
- האם ירצו להשתתף במחאה בעתיד?
- כמעט מחצית מהמשיבים (49%) הביעו עניין בהשתתפות במחאות: 17% מהמדגם ציינו סיכוי גבוה או גבוה מאוד שישתתפו במחאות בימים הקרובים, ו- 32% נוספים ציינו שהסיכוי בינוני.
- 51% מאלו שכבר השתתפו במחאות (מדי פעם או באופן קבוע) ציינו שיש סיכוי גבוה או גבוה מאוד שגם ישתתפו בימים הקרובים ו- 36% מהם ציינו סיכוי בינוני.
- 10% מאלו שלא השתתפו עד היום במחאות ציינו שיש סיכוי גבוה או גבוה מאוד שכן ישתתפו במחאות בימים הקרובים.
- הנשאלים תופסים את מיקום האזרחים הערבים במחאות כשולי – 83% מהנשאלים ציינו כי האזרחים הערבים משתתפים פחות או כמעט ולא משתתפים בהן כלל. רק 17% ציינו שהחברה הערבית משתתפת באותה מידה או יותר בהשוואה לשאר אזרחי המדינה. 12% מהנשאלים ציינו כי הם משתתפים במחאות מדי פעם או באופן קבוע, ו-16% נוספים משתתפים לעיתים רחוקות. 72% העידו כי לא השתתפו במחאות בתקופה האחרונה.
- האם המחאות משפיעות?
- 52% הסכימו / הסכימו מאד עם האמירה "אני מתוסכל מאד מזה שהמוחים הערביים אינם מסוגלים לשנות דבר במערכת הפוליטית הישראלית".
- 65% מהמדגם חושבים שיש סיכוי גבוה או בינוני להשפיע על קבלת ההחלטות של נבחרי הציבור – 42% ציינו שיש סיכוי בינוני להשפיע על נבחרי הציבור באמצעות השתתפות במחאות.
- בקרב אלו שלא משתתפים במחאות, 27% ציינו כי חשש מתחלואה בקורונה היא הסיבה העיקרית לכך. 11% ציינו כי חשש ממעצרים ומפתיחת תיקים פליליים היא הגורם לאי השתתפותם, ו-10% אמרו כי אין להם משאבים להגיע למחות בבלפור מדי שבוע. 9% נימקו את אי-השתתפותם בעיקר בכך שהנושאים של המחאה לא מעניינים את הציבור הערבי. רק מיעוט המשיבים ציין חסמים לאומיים כסיבה העיקרית לאי-השתתפות במחאות: 6% ציינו חשש מאלימות משטרתית, 4% ציינו חשש כי המוחים היהודים לא יקבלו ערבים, 4% הביעו חוסר נוחות בהצגת סממני זהות פלסטינית (כגון, לבישת כפייה או שלטים בערבית), ו-3% בלבד אמרו כי הם מדירים את רגליהם מהמחאה בשל היותה יהודית-ציונית (למשל, בשימוש בדגלי ישראל או השתתפות אנשי בטחון).
- מה כן יכול לעודד את האזרחים ערבים להשתתף במחאות?
- 71% הסכימו עם האמירה: "המחאה היא מימוש זכותי הדמוקרטית להשמיע את קולי"; 54% הסכימו כי "השתתפותי במחאות כיום במדינה, עוזרת בהעלאת הקול של הערבים במדינה".
- 58% הסכימו כי "אם במחאות יוצגו נושאים שמשפיעים על חיי כמו פתרונות כלכליים לקורונה או פתרונות דיור" – יטו יותר לצאת להפגין.
- 55% הסכימו כי יצאו להפגין: "אם המחאות יהיו תחת חסות ארגונים ותנועות שאני מזדהה איתם".
לכתבה באתר וואלה: לחצ/י כאן
לממצאי הסקר המלא (PDF): כאן