
משבר הקורונה תובע ממערכת החינוך לעבור להוראה מקוונת, מרחוק, באמצעים טכנולוגיים. מורים, תלמידים והורים נדרשים כעת לעשות שימוש במחשבים, אפליקציות וכלים פדגוגיים מקוונים. החברה הערבית, שסובלת מפערים ואפלייה מתמשכת בתחום החינוך מקום המדינה ועד היום, נמצאת בפער דיגיטלי מן החברה היהודית והיא נכנסת לתקופה זו ללא משאבים פיזיים מספקים וללא מיומנויות נדרשות. כל אלה מצביעים על כך שאתגר החינוך בתקופת הקורונה ישאיר אותם שוב מאחור ואף יגדיל את הפער.
יוזמות אברהם פועלת בשדה החינוך שנים רבות. לאורך שנות הפעילות עם מורים ותלמידים מבתי ספר ערבים ויהודים עולים באופן תמידי הפערים הדיגיטליים בין שתי החברות. עתה עם פרוץ הקורונה הופכים פערים אלה לבעלי משמעות אקוטית. משיחות שערכנו עם מנהלי בתי ספר ומורים, עולה כי תלמידי בתי הספר הערבים סובלים ממגוון בעיות הגורמות לכך שרבים מהם אינם יכולים לממש את האפשרות של למידה מרחוק. פערים דיגיטליים התגלו הן ברמת הנגישות הפיזית למשאבים והן ברמת היכולת לעשות בהם שימוש אפקטיבי בתחום הלמידה מרחוק.
נייר עמדה חדש ממפה את האתגרים איתם מתמודדת מערכת החינוך הערבית בעת הזו, וקורא למשרד החינוך לנקוט בסדרת צעדים נחוצים על מנת שהתלמידים הערבים לא ישכחו מאחור ויפתחו פערים פדגוגיים בתקופה זו. בין הצעדים: השוואת מערך הלימוד המקוון של משרד החינוך, הן בתוכן והן בהיקף; שיפור הנגישות של החומרים של משרד החינוך – שידור באמצעות לווין; מחשב/טאבלט לכל ילד, והקמת מערך חירום להכשרת החברה הערבית ללמידה מרחוק. זאת, בנוסף לצעדים הנחוצים גם בטווח הארוך: הנחת תשתיות אינטרט ראויות גם ביישובים הערביים, ודיגיטציה של בתי הספר.
לנייר המידע המלא לחצו כאן
לכתבה על הנושא באתר הארץ – https://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.8723467