
המבצע לתפיסת נשק בלתי חוקי בחברה הערבית הוא צעד חשוב והכרחי במסגרת המלחמה באלימות בחברה הערבית. המבצע מאפשר לאזרחים למסור נשק, בעילום שם ומבלי חשש שמא יופללו. יצאנו לבדוק האם ואיך זה עובד, בשטח.
מהבדיקה עולה כי כ-57% מהנקודות לא פעלו באופן תקין. עמותת יוזמות אברהם פנתה בנושא זה למנכ"ל המשרד לבטחון פנים, משה (צ'יקו) אדרי, ולמ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן.
הבדיקה שלנו כללה 40 מתוך 50 הנקודות של מבצע איסוף הנשק. מצאנו שמתוכן, 16 נקודות כלל לא פעלו בזמן הבדיקה, ב-7 נקודות המיקום היה שונה מזה שפורסם, ורק 16 נקודות היו תקינות. כמו כן, 3 מהנקודות מוקמו במשרד הקב"ט או בסמיכות לגורם ביטחוני אחר. "אתרים אלה מצולמים ואינם מאפשרים אנונימיות. בנוסף, ניידות משטרה ששהו בקרבת מקום – יש בהן כדי להרתיע מוסרים פוטנציאליים של כלי נשק.", הוסבר במכתב הפנייה. "בחלק מהנקודות הוצבו מאבטחים בני היישוב העלולים לזהות את מוסרי הנשק ובכך לפגוע באנונימיות."
בתמונה: נק׳ איסוף במועצה האיזורית מנשה. נקודה לא ניטרלית ולא אפקטיבית:
הבדיקה שלנו זכתה לסיקור גם בעיתון הארץ: ״העמותה לא איתרה את נקודת ההחזרה בערערה שבוואדי ערה. אתר המשרד לביטחון הפנים מציין כי הנקודה נמצאת בכניסה ליישוב, אך לא נמצאו בסביבה מאבטחים או מקום שבו ניתן למסור את כלי הנשק. נקודת ההחזרה לא נמצאה גם בנצרת ובעין מאהל הסמוכה, ולא במועצה המקומית זמר שבמשולש״. לכתבה המלאה
רות לוין-חן ועולא נג'מי-יוסף, מנהלות שותפות של מיזם קהילות בטוחות ב"יוזמות אברהם", אמרו: "על מנת להפחית באופן משמעותי את מספר כלי הנשק הבלתי חוקי ברחובות, יש לקיים מבצעים סדירים בתדירות קבועה, בפריסה ארצית ובמקומות נייטרליים, תוך תיקון הכשלים שנמצאו. מבצע בודד פשוט לא מספיק – אבל אם ימשכו המבצעים באופן מסודר ובשיתוף הרשויות המקומיות והקהילה, ייווצר מומנטום חיובי ויתבסס אמון. כל זאת, כמובן, לצד שיפור השיטור ביישובים הערביים אשר ייתר את הצורך בהתחמשות מלכתחילה."