
כל עיר מעורבת היא עולם ומלואו של מורכבויות ואתגרים, אבל זה גם המקום שבו קהילות נפגשות ומייצרות יחסים בין יהודים וערבים, בונים ביחד חיים משותפים.
אבל זה לא קורה בחלל ריק – זה דורש הרבה עבודה. במציאות בה יותר ערבים עוברים לערים המעורבות, חייבים לחשוב על איזה מודלים לניהול ערים עובדים עבור כל התושבים. בגלל זה קיימנו ביום שני 23.12.19 בעכו את הכנס הראשון שלנו לערים מעורבות, בו השקנו את המיזם החדש שלנו, שמטרתו לפתח מדיניות לניהול הערים המעורבות במטרה לעצב אותן כמרחבים מכלילים ושוויוניים. מעל 120 חברי מועצת עיר, אנשי מקצוע, פעילים חברתיים ובעלי עניין התאספו כדי לדבר על איך להפוך את הערים המעורבות לערים משותפות.
בכנס הוצג סקר העומק החדש שלנו, שבדק באופן שיטתי והשוואתי את היחסים בין יהודים וערבים בערים המעורבות. בסקר הנרחב השתתפו 2,100 תושבי 7 הערים המעורבות: חיפה, עכו, לוד, רמלה, יפו, נוף הגליל (שלעבר נצרת-עלית) ומעלות-תרשיחא. הממצאים, אותם הציג ד"ר הישאם ג'ובראן ממכון אפקאר, שערך את הסקר, מציגים תמונה מורכבת ורב מימדית של החיים בערים המעורבות. מצד אחד, 81% מהמשיבים היהודים ו-89% מהערבים תיארו את היחסים בין יהודים וערבים בעריהם כחיוביים. מצד שני – 18% מהיהודים תושבי הערים המעורבות חוששים גם היום להסתובב בשכונות ערביות, ו-14% מהערבים בערים אלו דיווחו כי הם נתקלים באפליה לעיתים קרובות. יש גם לא מעטים שרוצים לגור בשכונות נפרדות – 41% מהיהודים ו-32% מהערבים בכלל הערים הביעו הסכמה עם הפרדה.
אבל הממצאים המרגשים עלו מהשאלות ששאלנו על תחום החינוך. הממצאים העלו תמיכה מאד רחבה בחינוך משותף על גווניו. 55% מהיהודים ו-86% מהערבים תושבי הערים המעורבות מוכנים לשלוח את ילדיהם לבית ספר דו-לשוני. 36% מהיהודים ו-39% מהערבים בכלל הערים הביעו הסכמה במידה רבה עם האמירה, "אני בעד מקצועות לימוד משותפים בין בתי ספר ערביים ויהודיים" (כלומר: לימוד של מקצוע מסויים ביחד, ערבים ויהודים מבתי ספר סמוכים).
40% מהמשיבים היהודים ו-42% מהערבים בכלל הערים הביעו הסכמה במידה רבה עם ההיגד: "אני בעד תכניות חינוך לא פורמליות משותפות ליהודים וערבים". אלו תוצאות מפתיעות ומשמחות, שמראות שהציבור בשל יותר מאי פעם לקידום יוזמות חינוכיות משותפות. זה הזמן לכל הערים המשותפות לפעול, ולהקים בתי ספר דו-לשוניים, לקדם לימוד משותף ולפתח תוכניות חינוך א-פורמלי ליהודים וערבים יחד.