
אנו משיקים יחד עם עמותת "מצמיחים" תוכנית חדשה להכשרת מחנכים ומחנכות בבתי הספר הערביים להתמודדות עם אירועי אלימות ולמניעתם. התוכנית, "חינוך ללא אלימות", כוללת תכנים המותאמים לאתגרים הייחודיים איתם מתמודדת החברה הערבית, וזו הפעם הראשונה שתוכנית כזו מיושמת בפריסה ארצית למורי בתי ספר ערביים. בפיילוט שמתחיל כעת, ישתתפו מחנכים מבתי ספר ערביים ב-4 יישובים: מג'ד אל כרום, ג'סר א זרקא, עכו, וערערה בנגב. התכנית מאושרת ע"י משרד החינוך ומתקיימת בשיתוף עם מרכזי פסג״ה. מטרת הפיילוט היא לבחון את הצלחת התכנית, על מנת שבהמשך משרד החינוך ילמד מהממצאים ויפעיל תכניות מסוג זה בכל הארץ.
תוכנית "חינוך ללא אלימות" שואפת לקדם שינוי נורמות בקרב התלמידים, כך שהתנהגויות תוקפניות יפחיתו את הפופולריות של התלמיד הנוקט אותן ואילו התנהגויות מגשרות, מפשרות ומרגיעות יזכו במקובלות ובהערכה מצד תלמידים אחרים. התכנית נותנת למחנכים כלים לדבר עם התלמידים על נושאים מורכבים הקשורים לאלימות באופן שישנה נורמות ויפחית התנהגות אלימה. ההשתלמות כוללת נושאים ייחודיים לחברה הערבית, כגון: התמודדות עם שיוך של תלמידים לחמולה, בעיית הנשק החם, תחושת מאוימות של המורה עצמו/ה, בחירות למועצת התלמידים (שיכולות להיות מוקד להתנהגות אגרסיבית ואלימה בחברה הערבית), התמודדות עם נגע הסמים ועוד. תוכנית זו, הכוללת הכשרה של 30 שעות, מתקיימת ביישובים שונים ברחבי הארץ במסגרת עבודת מיזם "קהילות בטוחות" תוך תיאום מלא מול גורמי המקצוע הרלוונטיים ברשויות המקומיות ובבתי הספר.
בתמונות: מפגשי התוכנית
עולא נג'מי-יוסף ורות לוין-חן, מנהלות שותפות במיזם "קהילות בטוחות", אמרו: "אחרי שנים של עבודה מאומצת בשטח לשיפור הביטחון האישי ביישובים הערביים ובערים המשותפות, אנחנו יודעות שאחד הגורמים להיווצרות תופעות האלימות והפשיעה ביישובים הערביים הוא המחסור בתכניות חינוכיות נגד אלימות בבתי הספר הערביים. בבתי הספר מתעצבות נורמות והתנהגויות, בעיקר משום ששם התלמידים רואים את עצמם דרך עיני חבריהם לקבוצת השווים, לכן מה שקורה בבית הספר קריטי בהיבט של עיצוב נורמות. המורים, שפעמים רבות רק מנסים לשרוד את היום, לא מצליחים להתמודד עם זה. התכנית שיוצאת כעת לדרך נועדה לתת להם את הכלים לשנות נורמות ולבנות את התשתית החברתית לעצירת האלימות שפוגעת בחברה הערבית כולה".