
שנה של חינוך לחיים משותפים 2018-19 צילום: קרוליין פלנרי
סיום שנת הלימודים 2018-19, זו הזדמנות מצוינת להסתכל על שנת הלימודים שחלפה, ועל אלפי התלמידים, המורים, ואנשי החינוך שפגשנו השנה, אשר לוקחים איתם לחופשת הקיץ ידע וחוויות ייחודיות, שנותנות להם כלים לחיות כאן בחברה משותפת. וגם, על ההשפעה של המיזמים שלנו על משרד החינוך והמוסדות החינוכיים, ואיך עושים שינוי בשטח – הלכה למעשה.
בשנת הלימודים הזו:
בבתי הספר היסודיים | מורים יהודים לימדו עברית בבתי ספר ערבים, במסגרת המיזם המצליח 'עברית בסלאם', ב-33 בתי ספר. כ-10,000 תלמידי כיתות ה'-ו', בכ-300 כיתות למדו במסגרת זו, בה לימדו 30 מורים. כל אחד מהמורים עבר הכשרה מיוחדת ע"י מאי ערו, מנהלת תחום השפות שלנו. לאחר 5 שנים בהן פותחו מאות מערכי שיעור בשיתוף עם מט"ח, העלנו למודעות את הצורך בחיזוק העברית לתלמידים ערבים, והוכחנו שזה עובד – פתחנו את התוכנית להפעלה רחבה מטעם משרד החינוך, אשר תמשיך בשנה הבאה במימון והפעלה ממשלתית.
בבתי הספר היסודיים | תלמידים מ-8 כיתות ה'-ו' מבתי ספר יהודים וערבים, למדו ביחד בצמדי כיתות, את השפות העברית והערבית. כך, בנוסף ללמידה, הם גם העשירו את השפה באופן הדדי, וגם את ההיכרות התרבותית.
בחטיבות הביניים | תלמידים מ-20 כיתות ז'-ח' בבתי ספר יהודים וערבים, בצמדי כיתות (יהודים וערבים), שלמדו ביחד אנגלית, במסגרת מיזם הלימוד המשותף, בהובלת מנהלת המיזם לירון סגינר-גואטה. כשלומדים ביחד שפה שלישית, שאינה שפת האם של אף אחד, פתאום יש הזדמנויות שוויוניות מרגשות, ונוצרות שותפויות משמעותיות, הכרות, והפריה הדדית.
בתיכונים | התחלנו השנה בפיילוט למיזם חדש – סדרת הרצאות בבתי ספר תיכון עבריים, המציגה את סדר היום של צעירים ערבים בישראל, ומבוססת על סדרת מפגשים עם דמויות בולטות ומסקרנות מהחברה הערבית. את הפיילוט הובילה השנה אנראם חוסיין, והוא התקיים בשכבות כיתה י' של 4 בתי ספר תיכון, לקראת גדילה בשנה הבאה.
במכינות קדם צבאיות | 3 מכינות קדם צבאיות השתתפו בקורס בן 20 מפגשים שהוביל יעקוב איברהים, במטרה לחשוף את החניכים לאתגרים איתם מתמודדים חמישית מאזרחי המדינה. חניכי מכינות בינ"ה, תלם, ורבין, למדו להכיר את החברה הערבית, וגם יצאו לשטח לראות ולחוות בשני סיורים מרתקים.
באקדמיה | העברנו השנה 13 קורסי שפה ותרבות ערבית בהובלת יעל מעין, והכשרנו בהם כ-400 חברי סגל מנהלי, וכ-20 חברי סגל אקדמי, במוסדות השונים. קיימנו כנסים רבי משתתפים, ערכנו 4 סיורי רמדאן לבכירים במוסדות אקדמיים, והוצאנו 3 פרסומים בנושא שילוב ערבים באקדמיה.
כל היוזמות החינוכיות שלנו נוגעות בחיי החניכים, אבל גם בחיי אנשי החינוך שממשיכים להשפיע ולקדם חינוך לחיים משותפים. בשנה הקרובה נמשיך לפתח תוכניות חדשניות, להרחיב את הקיימות, ויותר מכל – לקדם מדיניות להטמעת ההצלחות בכלל מערכת החינוך.