
בעקבות מקרי הרצח האחרונים בישובים הערביים, יוזמות אברהם פרסמה דרישה להקמת צוות בין-משרדי לטיפול בבעיית האלימות ביישובים הערביים ולביטול הקיצוץ בתקציבי השיטור ביישובים הערביים. הקריאה התפרסמה בעיתון הארץ ביום ג', 21.5.19, לצד מאמר המערכת באותו נושא.
ד״ר ת׳אבת אבו ראס ואמנון בארי-סוליציאנו, מנכ״לים שותפים ביוזמות אברהם: ״מקרי הרצח של הימים האחרונים הם קצה הקרחון של משבר הביטחון האישי ביישובים הערביים. האלימות בישובים הערבים מקבלת ממדים של אסון חברתי שהשפעותיו הרות אסון עבור החברה הישראלית בכללותה. רוב גורמי העומק לאלימות נעוצים במדיניות של אפליה והזנחה כרונית כלפי החברה הערבית, והמשטרה לא תוכל לתת להם מענה לבדה. לכן, יצאנו היום בקריאה לממשלת ישראל, להקים בדחיפות צוות בין-משרדי לטיפול באלימות והפשע בחברה הערבית. גם לערבים מגיע שקט, חוק ובטחון. חיי האזרחים הערבים אינם הפקר.״
עמותת יוזמות אברהם פועלת להגברת הביטחון האישי בחברה הערבית, וביצעה מיפוי של גורמי העומק הגורמים הפוגעים בביטחון האזרחים הערבים. בעקבות מיפוי זה, הארגון קורא לפתרון רב ממדי של הבעיה, אשר אליו יש לגייס את כלל משרדי הממשלה. הארגון אף פנה כבר ב-2018 לראש הממשלה, בדרישה להקים צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, למיגור האלימות בחברה הערבית. הצוות יהיה אמון על גיבוש תכנית ממשלתית כוללנית למיגור האלימות וכן על תיאום ומעקב אחר ביצועה. חיוני כי עבודת הצוות והחלטותיו יגובשו בהידברות והסכמה עם נבחרי הציבור הערבי בכנסת ובשלטון המקומי שכן תמיכתם בתכנית הכרחית.
אלו בעיות העומק והפתרונות שמוצעים ע"י יוזמות אברהם, להשבת הביטחון האישי לאזרחים הערבים:
מקרי אלימות חמורה ורצח לא מפוענחים, והפושעים לא עומדים לדין
◄ על המשטרה לבצע חקירה מהירה ומעמיקה על מנת לעצור את העבריינים ולאתר ראיות
חסך מתמשך בשירותי שיטור הולמים, מחסור בתקציבי שיטור
◄ יש לבטל את הקיצוץ התקציבי על סך 400 מליון ₪ מתקציבי השיטור ביישובים הערביים
הענישה לא מרתיעה
◄ על מערכת המשפט למצות את הדין עם מי שהורשעו בעבירות של אלימות ופשיעה, ולהקים מרכזי גישור לפתרון סכסוכים בקהילה.
כלי נשק מציפים את הישובים והופכים סכסוכים פעוטים לעקובים מדם
◄ על המשטרה לתפוס את הנשק הלא חוקי ולקיים מבצעים להחזרת נשק מרצון בתמורה לאי-הפללה. בנוסף, יש לרשת את הישובים במצלמות רחוב כאמצעי להרתעה ולאיסוף ראיות.
תופעת הסמים הולכת ומתרחבת
◄ יש לחסל את ארגוני הפשע
אזרחים מסתבכים בהלוואות בשוק האפור
◄ יש לקדם נגישות להון ולאשראי, לפעול נגד הכלכלה השחורה והלוואות השוק האפור; לפתוח סניפי בנקים ולעודד הלוואות מותאמות.
ניכור בין האזרחים הערבים למשטרה
◄ תפיסת המשטרה את עבודה כלפי האזרחים הערבים צריכה להיות כגוף שירותי ואזרחי, במטרה לרכוש את אמון האזרחים, ולהכשיר שוטרים לשיטור שוויוני, שירותי ומיטיב.. בתור גוף נותן שירות, על המשטרה להקים תחנות משטרה ביישובים הערבים הגדולים, להעדיפן בתקנים ובמשאבים, ולקיים נוכחות רצופה ומשמעותית ברחובות, בכל שעות היממה.
בריונות ונשק כסמל סטטוס בקרב נוער
◄ לפתח ולהטמיע תוכניות לחינוך נגד אלימות, להגדיל את היצע החוגים ופעילויות הספורט והפנאי לבני נוער.
עוני ואבטלה המובילים להידרדרות לפשע ומאבקים על משאבים
◄ יש להרחיב את תכנית הטיפול וחבילות הסיוע הניתנות למשפחות במצוקה. כמו כן, יש לפתח תכניות עבור נוער קצה בשיתוף עם משרד החינוך, כולל הקצאת תקנים של מטפלים ועו"סים בהתאם למדד העוני והאלימות ביישובים.
נוער מנותק וחסר מעש
◄ לקדם לימודים ותעסוקה לצעירים, וכן להקים ביישובים גינות, פארקים, מתקני שעשועים וספורט קהילתיים, במטרה להילחם בעזובה ובהזנחה ביישובים.
מצוקת דיור וקרקע הופכות למוקד לסכסוכים
◄ להפשיר קרקע, לתכנן ולבנות. על מִשרד השיכון ומנהל התכנון להגדיל את היצע הקרקע לבניה ולאשר תכניות במטרה להפחית מתיחויות בתוך הישובים בנושאי קרקע ודיור, שהם מוקד מרכזי לסכסוכים אלימים.
נוכחות דלילה של הרשויות הממשלתיות
◄ על כלל משרדי הממשלה להקים סניפים ולתת שירות מלא ונגיש בישובים הערבים.
מעבר מחברה מסורתית לתרבות מודרנית מגביר את תופעת האלימות המגדרית
◄ יש להקצות משאבים מיוחדים הן בעירייה והן במוסדות הרווחה לטיפול באלימות כלפי נשים.
קישורים:
המודעה שפורסמה בעיתון הארץ ב-21.5.19
מאמר המערכת של עיתון הארץ, 21.5.19