
נובמבר 2016
בחודש אפריל נחשפה בחדשות ערוץ 2 מדיניות הפרדה בין סטודנטים יהודים וערבים שהונהגה במעונות הטכניון. בתחקיר נחשף כי לא רק שהמדיניות הנוהגת היא לעודד הפרדה על בסיס לאומי בין הסטודנטים במעונות ("במטרה למנוע חיכוכים" כפי שנטען ע"י אחד מרכזי המעונות שהוקלט בכתבה)ֿ, אלא שסעיף רשמי בטפסי ההרשמה למעונות במוסד מאפשר לסטודנטים לבחור שלא להיות משובצים עם סטודנטים מלאום שונה.
בעקבות הפרסום פנינו במכתב לשר החינוך נפתלי בנט, בתפקידו כראש המועצה להשכלה גבוהה, ודרשנו כי יפעל לביטול מדיניות הפרדה ולגיבוש קריטריונים הוגנים ושוויוניים לניהול סוגית הקצאת מעונות במוסדות להשכלה גבוהה, תוך הגדרה של העדפת שראויות להתחשבות (למשל שמירת כשרות) לעומת העדפת שאינן ראויות.
הפעילות המתמשכת שלנו לקידום הקמפוס כמרחב משותף – בו סטודנטים יהודים וערבים נפגשים לראשונה לאחר שהתחנכו במערכות נפרדות – כוללת מגוון של פעולות שנועדו לייצר פלטפורמות לדיאלוג והיכרות ולהפוך את סוגיית החיים המשותפים בקמפוס לחלק מסדר היום של מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל. אך פעולות חיוביות אינן מספיקות ואנו מחויבים להיאבק במדיניות הפרדה שהינה פסולה מבחינה מוסרית וציבורית כאחד.
שר החינוך העביר את הטיפול בפנייתנו לסגנית יו״ר המל״ג, פרופ׳ רבקה ודמני, והמשך מעקב שלנו מולה הוביל לטיפול יסודי של הלשכה המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה מול הטכניון.
כעת הודיע הטכניון למועצה להשכלה גבוהה כי בעקבות הפנייה נערכו שינויים בטפסי השיבוצים ״כך שאפשרות בחירת העדפה למגורים במעונות על פי לאום הוסרה מהטפסים".
הוכחנו כי הפרדה כברירת מחדל אינה לגיטימית ואינה מקובלת. זוהי הצלחה חשובה משום שלא רק שהבאנו לשינוי מדיניות פסולה, אלא שדרשנו מהרגולטור הממשלתי הרלוונטי – במקרה זה המועצה להשכלה גבוהה – להפעיל את הסמכויות המצויות בידו ולשנות את המצב.
נמשיך לפעול כדי שהתקדים החשוב הזה יהווה סמן דרך למדיניות בתחום המעונות בכלל המוסדות להשכלה גבוהה.