
26 אוגוסט 2012
תכנית העשרה חינוכית ראשונה מסוגה, המיועדת לחשוף תלמידים ערביים להיבטים שונים של התרבות היהודית-עברית העכשווית, תופעל בשנת הלימודים הנפתחת בכ-70 בתי ספר ערביים יסודיים בצפון הארץ ובחיפה.
התכנית, המיועדת לתלמידי כיתות ה'-ו', כוללת 6 פעילויות חווייתיות שונות, שכל אחת מהן מציגה לתלמידים הערבים נושאים מרכזיים בתרבות היהודית העכשווית של בני גילם היהודים: השבת, חגים בולטים (חנוכה, פסח, ל"ג בעומר), יחסי דתיים-חילונים, יחסי עולים-תושבים ותיקים, חיי היומיום ועוד. הפעילויות נערכות בסיוע סרטים ותאטרון, בשפה העברית, בסיוע תרגום במידת הצורך. כך, למשל, מובאים לכיתה סרטים שהופקו על בסיס רעיונות של ילדים יהודים בכיתות ה'-ו ובהשתתפותם, אשר בעקבותיהם מתנהל בכיתה דיון על המשותף והשונה בין ילדים יהודים וערבים.
על פיתוח התכנית החדשה הוחלט בקרן אברהם מתוך הבנה כי לימודי העברית במערכת החינוך הערבית אינם מספיקים להכנת התלמידים למפגש ולקשר עם ילדים יהודים – בגיל בית הספר ומאוחר יותר בלימודים אקדמאיים ובעבודה. בקרן אברהם מעריכים כי החשיפה לתרבות היהודית ולשפה העברית בקרב ילדים ערבים פחתה משמעותית בשנים האחרונות, בין היתר בשל ריבוי אתרי האינטרנט וערוצי הטלוויזיה בלוויין הנגישים כיום בכל בית בחברה הערבית.
תכנית חדשה זו היא חלק ממיזם "השפה כגשר תרבותי", המופעל זה השנה השמינית ברחבי הארץ, ובמסגרתו לומדים מדי שנה 22,000 תלמידים יהודיים שפה ותרבות ערבית בכיתות ה'-ו' בכ- 200 בתי ספר ברחבי הארץ.
60 מתוך כלל בתי הספר העבריים והערביים שבהם לומדים את התרבות והשפה האחרת ישתתפו בסדרת מפגשים בין תלמידים יהודים וערבים. המפגשים, הנפרשים לאורך השנה, יאפשרו לתלמידים לתרגל את השפה, להכיר את התרבות האחרת ולשוחח על מאפיינים ייחודיים ומשותפים ועל דילמות ביחסים. המורים משני המגזרים מקיימים מפגשים דומים במקביל.
כל התכניות המקדמות "חינוך לחיים משותפים" אשר תבצע "יוזמות קרן אברהם" בשנה"ל תשע"ג גובשו ומתקיימות בשיתוף עם משרד החינוך.