
13.11.18
הערב, בטקס חגיגי ומרגש שהנחו חברי צוות 'יוזמות אברהם', רסול סעדה ויעל מעיין, הענקנו זו השנה השנייה את אות החיים המשותפים לחמישה יחידים וארגונים, כהכרה על פעולה משמעותית שפעלו לקידום שילוב ו/או שוויון בין יהודים וערבים אזרחי ישראל ו/או כעידוד לפעולה נמשכת או עתידית לקידום מטרות אלו.
ברכות חמות למקבלי האות:
כוכי כהן ועומר סלאמה
כוכי כהן ועומאר סלאמה הם צמד מנהלי בתי ספר המובילים זו השנה הרביעית קשר חברתי-חינוכי עמוק ומשמעותי בין בתי הספר אותם הם מנהיגים. בשנת הלימודים תשע"ח אימצו ביחד את תכנית ה'לימוד המשותף' החדשנית, תוך שהם לוקחים חלק בפיתוחה על סמך התנסותם בשטח. כוכי ועומאר מנהלים קשרי עבודה ושיתוף פעולה עמוק המקרין על התרבות הבית ספרית כולה תוך שהוא מעצב אותה כסובלנית ופתוחה יותר ל'אחר'. במציאות מאתגרת של זרמי חנוך נפרדים ונקודות מפגש נדירות בין תלמידים ומורים יהודים וערבים, השכילו המנהלים השותפים להתמודד עם קשיים ויכלו להם, גם בתקופות של מתיחות בישראל ובאזור, בנחישות ובמנהיגות חינוכית. אות החיים המשותפים מוענק לכוכי ועומאר על שותפות חינוכית יהודית-ערבית, משמעותית ומתמשכת, בתחום החינוך לחיים משותפים.
צופן
מאז נוסד לפני עשור כיוזמה ערבית-יהודית, הצליח 'צופן' לקדם משמעותית את שילובם של ערבים אזרחי ישראל בתעשיית ההייטק בשני אופנים עיקריים: הכשרה והשמה של אקדמאים ערבים בחברות הייטק ברחבי הארץ וקידום הקמת מרכזי הייטק בערים ערביות. פעולות אלו הביאו לשילובם של 1,600 אזרחים ערבים בחברות הייטק ישראליות ובינלאומיות, כאשר מתוכם למעלה מ- 1,200 בעיר נצרת שהפכה למרכז הייטק של ממש. בשנת 2018 נרשמה קפיצת מדרגה נוספת בתחום זה כאשר הממשלה אמצה את יוזמת 'צופן' והחליטה לתמרץ את הקמתם של שני פארקי הייטק בערים ערביות. אות החיים המשותפים מוענק ל'צופן' כהכרה במקצועיות, חדשנות ונחישות המצליחים לחולל שינוי חיובי משמעותי בנוף התעסוקה של היישובים הערבים ובפיתוחם הכלכלי, תוך יצירת חיבור בלתי אמצעי בין ערבים ויהודים בישראל.
שרה אוסצקי לזר
בכל אחת מתחנות חייה המקצועיים השאירה ד"ר שרה אוסצקי-לזר חותם משמעותי בקידום יחסים הוגנים של שוויון ושותפות בין ערבים ויהודים. כאקדמאית מובילה בהיסטוריה של המזרח התיכון, מחקריה עוסקים במיעוט הערבי-פלסטיני בישראל ובחינת יחסו למדינה ולרוב היהודי. היא שימשה כמנהלת משותפת של המרכז היהודי-ערבי לשלום בגבעת חביבה ובהנהגתה זכה המרכז בשנת 2001 בפרס החינוך לשלום של אונסק"ו. משנת 2007 היא עמיתת מחקר במכון ון ליר בירושלים ובמסגרת זו הקימה את 'פורום בעלי התפקידים של התכנית להנגשת השכלה גבוהה' ועורכת את המגזין האלקטרוני ׳מנבר/במת ון ליר לדיון ביחסים בין פלסטינים ליהודים בישראל'. ביחד עם ד"ר יוסף ג'בארין כתבה את הספר 'אזרחות על תנאי: על אזרחות, שוויון וחקיקה פוגענית'. בשנת 2016 ראה אור במרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל-אביב ספרה 'בני המקום – שיחות עם אזרחים ערבים בישראל' אותו כתבה עם העיתונאי יואב שטרן. כדוברת ערבית, אוסצקי-לזר מקדמת את הנכחתה של השפה הערבית במרחבים ציבוריים. אות החיים המשותפים לשנת 2018 מוענק לד"ר אוסצקי-לזר בשל היותה מופת לאשת חברה ואקדמיה פעילה, כותבת, ומשפיעה, בעלת קול צלול וברור בזכות שוויון וחיים משותפים.
סעיד אבו-שקרא
את חייו הבוגרים מקדיש האמן והפעיל החברתי סעיד אבו-שקרה לקידום האמנות והתרבות בחברה הערבית-הפלסטינית בישראל ולקידום יחסים של הבנה, שילוב ושוויון בין יהודים וערבים. בשנת 1996 פתח את הגלריה לאמנות, היחידה במגזר הערבי, בליבה של העיר אום אלפחם. בגלריה מוצגות עבודותיהם של אמנים ישראלים, ערבים ויהודים, וכן עבודות של אמנים מהעולם הערבי והמערבי. גלריה זו נחשבת למקום המפגש העיקרי לאמנים ערבים בישראל. על בסיס הגלריה יוקם בעתיד 'מוזיאון אום אלפחם לאמנות עכשווית'. מרגע הקמת הגלריה, עיצב אבו-שקרה את פעילותה כמוסד למפגש יהודי ערבי, להכרות עם החברה הערבית ובסיס של אמנות, ליברליזם וקידמה בחברה הערבית בכלל ובאום אלפחם בפרט. במסגרת זו נערכו בגלריה מאות פעולות, קצרות וארוכות טווח, שכולן מתמקדות בזהות, מפגש, ערכים משותפים והכרות בין קהילות. כל זאת לצעירים ומבוגרים, אמנים ומבקרים. אחת מגולות הכותרת של המוסד, הוא פרויקט תיעוד היסטורי רחב היקף של ואדי-ערה ותושביו. הגלריה לאמנות באום אלפחם, היא מגדלור של חיים משותפים בליבו של אזור ערבי-יהודי.