نبني مجتمع مشترك لليهود والعرب في اسرائيل
בונים חברה משותפת ליהודים וערבים בישראל
Building a Shared Society for Jews and Arabs in Israel
תרומה تبرع

ברוכים הבאים ליוזמות אברהם

יוזמות אברהם (ע״ר) הוא ארגון יהודי-ערבי לשינוי חברתי ולקידום שילוב ושוויון בין יהודים וערבים אזרחי ישראל, למען חברה משגשגת, בטוחה וצודקת.

مبادرات إبراهيم هي منظمة يهودية عربية للتغيير الاجتماعي وتعزز التكامل والمساواة بين اليهود والمواطنين العرب في إسرائيل ، من أجل مجتمع مزدهر وآمن وعادل.

14.7.2016

היום התקיים כנס שילוב ושוויון בין יהודים וערבים בישראל בקריה האקדמית אונו בהובלת ד"ר שלומית יניסקי רביד מהקריה האקדמית אונו בהשתתפות דלית שטאובר מהפקולטה לחינוך הקריה האקדמית אונו ולשעבר מנכ"לית משרד החינוך, פרופ' יובל אלבשן דקן הפקולטה למשפטים באונו אנשי אקדמיה, ואורחים מחו"ל.

הכנס שנערך בשיתוך עמותת "יוזמות קרן אברהם" לקידום שוויון בין יהודים וערבים בישראל, עסק בסוגיית ייצוגיות האוכלוסיה הערבית באקדמיה ובמגזר הציבורי בחברה הישראלית, הנגשת קמפוסים בישראל לסטודנטים ערבים והשתלבותם בתפקידי ניהול והוראה, כחלק בלתי נפרד מבניית חברה משותפת בישראל.

מר עבדאללה חטיב, ראש אגף חינוך הערבי במשרד החינוך סיפר כי משרד החינוך פעל רבות לשיפור מיומנויות הלמידה בקרב בני נוער במגזר הערבי ולאחר מיפוי החסמים הקיימים, הוחלט על מספר תוכניות אופרטיביות כגון תוכנית להעלאת הזכאים לבגרויות, מרכזי הכנה לפסיכומטרי ותוכניות לשיפור העלאת כושר הביטוי בעברית שהיוותה תמיד חסם מרכזי.

בנושא שילוב מורים ערביים בבתי ספר ומוסדות החינוך אמר מר חטיב: " לאורך השנים ישראל עשתה עוול עם אותם הסטודנטים שלמדו הוראה. מחובתנו לפעול לפתרונות מהירים יותר עבור אותם בוגרי הוראה אשר נמצאים מחוץ למעגל העבודה ולעשות את מירב המאמצים לשלבם. באמצעות התיקצוב הדיפרנציאלי נצליח לגייס מורים מהחינוך הערבי ונוכל לקלוט 400 מורים חדשים ולמצוא תעסוקה למורים המובטלים".

התחלנו בהטמעת תכנית חדשה – תקצוב דיפרנציאלי ותוספת שעות לתלמידים שמגיעים ממצב סוציו אקונומי קשה מתוכן 30 אלף שעות מוקדשות למגזר הערבי – ודרך התכנית אנו מתכננים לקלוט 4,000 מורים חדשים למערכת החינוך הערבית. התכנית הזו מצטרפת לתכנית השמה ל-500 מורים חדשים למערכת החינוך העברית וגם את המספר הזה אנחנו רוצים להעלות.

דלית שטאובר, מהפקולטה לחינוך בקריה האקדמית אונו, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, הדגישה כי ישראל מכה על חטא על שלא ידעה ליצור שוויון הזדמנויות ולהנגיש עבור האוכלוסייה הערבית את האפשרות ללמוד באקדמיה ולרכוש השכלה. "מדינת ישראל הפסידה מאות מיליוני שקלים בכך שפלח אוכלוסייה נרחב נפלט משוק העבודה מאחר ולא ניתנו לו הכלים הנכונים לרכוש השכלה אקדמית גבוהה ולהשתלב בשוק העבודה".

פרופ' יובל אלבשן, דקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו שפתח את הכנס הדגיש את חשיבות שילוב ערבים כחלק מסגל ההוראה באוניברסיטאות בארץ ואמר כי לא מתקבל על הדעת שקיימות אוניברסיטאות בהן אין שילוט בערבית עבור הסטודנטים הערבים, בטח ובטח במקומות בהם אחוז גבוהה מן הלומדים הינם ערבים ובדואים.

ד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"ל שותף של יוזמות קרן אברהם אמר בפתיחת הכנס: "המציאות היומיומית וחוסר הפתיחות של החברה הישראלית לשלב את האוכלוסיה הערבית באקדמיה, גורמת לכך שמדי שנה בוחרים אלפי סטודנטים ערבים אזרחי ישראל ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה מחוץ לישראל".

ד"ר אבו ראס ציין כי משמעות נטישת הפוטנציאל הסטודנטיאלי הערבי מחוץ לישראל הינה אבדן כוח אינטלקטואלי ואקדמי וגיוון תרבותי שמעשיר את השיח האקדמי ואובדן כלכלי לא מבוטל למשק. המשמעות של רב תרבותיות זה גם ייצוג של אנשי סגל ערבים. בכל הקמפוסים ברחבי הארץ, שיעור אנשי הסגל הערבים עומד על פחות מ-2 אחוז. ולא מדובר רק על חברי סגל אקדמי – אלא גם חברי סגל מנהלי.

עוד אמר ד"ר אבו ראס: "באחד המפגשים שלי עם נשיא הטכניון, נודע לי ש-20% מהסטודנטים במוסד הם ערבים – וכמה מרצים ערבים יש בטכניון? פחות מ-10. כששאלתי כמה עובדי סגל מנהלי הם מעסיקים? התשובה הייתה כי מתוך 800 עובדי סגל מנהלי – רק 3 עובדי סגל מנהלי הם ערבים.
שילוב סטודנטים ערבים בהצלחה בהשכלה הגבוהה בארץ הוא אתגר ענק ואנחנו עובדים רבות כדי לקדמו. אני שמח לראות את הקריה האקדמית אונו צועדת בכיוון הזה."
במהלך הכנס התייחסה איה בן עמוס, מנהלת מחלקת המדיניות ביוזמות קרן אברהם לתכנית ההכשרה הראשונה לעבודה בסביבה רב תרבותית יהודית – ערבית שמפעילה הקרן לחברי סגל מנהלי בשיתוף האוניברסיטה העברית. תכנית ראשונה בארץ שמטרתה להכשיר את הסגל האוניברסיטאי לעבודה עם סטודנטים ערבים כחלק בלתי נפרד מהנגשת הקמפוס.

עוד בנושא זה

Silence is Golden