
5.7.17
סקר חדש שערך מכון הסקרים "מדגם" עבור ארגון החיים המשותפים" יוזמות אברהם" "המרכז לחקר הרב תרבותיות והמגוון, האוניברסיטה העברית" ו"התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית", וממצאיו המלאים הוצגו בכנס "אתגרי האקדמיה הישראלית כמרחב משותף" של "יוזמות אברהם" ו"מכון ון ליר", בדק את תחושת השייכות וחופש הביטוי של הסטודנטיות והסטודנטים הערבים באקדמיה הישראלית. בסקר נמצא כי:
- 45% מהסטודנטים אינם מרגישם בנוח להביע את עמדתם הפוליטית בשיעורים ו-39% חוששים להביע את דעותיהם הפוליטיות ברחבי הקמפוס.
- מעל 77% מהסטודנטיות והסטודנטים הערבים מרגישים כי חוק הלאום מקטין את תחושת השייכות שלהם למוסד האקדמי בו הם לומדים. ל-76% מהם, חשוב כי המוסד בו הם לומדים יתנגד לחוק הלאום.
הסקר נערך ביין החודשים אוגוסט – אוקטובר, בקרב מדגם שכלל 265 משיבים, סטודנטים וסטודנטיות מהחברה הערבית, שלמדו בשנת הלימודים האחרונה, 2017-2018, באוניברסיטה או במכללה בישראל שמוכרים ע"י המל"ג. הסקר נערך באמצעות האינטרנט, המשיבים הינם חברי הפאנל האינטרנטי iPanel. טעות הדגימה המירבית בסקר היא ±6.0% ברמת בטחון של 95%.
מלבד השפעות חוק הלאום כגורם חיצוני, תחושת השייכות של הסטודנטים הערבים בקמפוס מושפעת בין השאר מייצוג השפה הערבית במרחב הציבורי בקמפוס ובעיקר מהאינטראקציה עם הסגל ועמיתיהם הסטודנטים היהודים:
חשיבות השפה הערבית
- שילוב שילוט בשפה הערבית בקמפוס- 85% דיווחו שאילו יהיה שילוט בערבית תחושת השייכות שלהם תגבר.
- הוספת מקלדות בשפה הערבית – 79% דיווחו שאילו יהיו מקלדות בערבית תחושת השייכות שלהם תגבר. ( זאת כשבפועל, רק 23% השיבו כי יש במוסד הלימודים שלהם מקלדות בשפה הערבית).
- 22% מהסטודנטים מדווחים כי יש בקמפוס סיוע בתרגום התכנים האקדמיים לערבית בשנה הראשונה.
הרחבת והעמקת האינטראקציה בקמפוס בין יהודים וערבים
- 80% מהסטודנטים מרגישים כי ישיבה בקבוצות נפרדות בהפסקות מגבירה את תחושת הניכור שלהם. 78% מהם השיבו כי ישיבה בקבוצות נפרדות בזמן השיעור מגבירה את תחושת הניכור.
- 80% מהסטודנטים מרגישים שהשתתפות בפעילות של אגודת הסטודנטים תגדיל את תחושת השייכות שלהם.
- עבור 83% מהסטודנטיות והסטודנטים למידה בקבוצות משותפות תגביר את תחושת השייכות למוסד הלימודים
חשיבות הקשר הבינאישי עם המרצים והסגל
- 91% מהסטודנטים דיווחו כי יחס אישי מהמרצה משפר את תחושת השייכות שלהם לקמפוס.
- 85% ענו כי ליווי אישי (מנטורינג) של המרצים יגביר את תחושת השייכות שלהם.
- 74% ענו כי נוכחות של סגל אקדמי יהודי בלבד מגבירה את תחושת הניכור שלהם.
- 72% מרגישים ששימוש של מרצים בדוגמאות להמחשה בשיעור, המשקפות את חיי היום יום של יהודים בלבד מגביר את תחושת הניכור.
לדברי אמנון בארי-סולייצאנו וד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"לים שותפים של "יוזמות אברהם": "ממצאי הסקר מחזקים את הנחת העבודה שעומדת בבסיס פעילות הארגון במסגרת מיזם "הקמפוס מרחב משותף", הפועל בין השאר לפיתוח וחיזוק הכשירות התרבותית בקרב סגלי הקמפוסים בארץ לעבודה עם סטודנטיות וסטודנטים ערבים. לפיה, חיזוק השפעת תכנית ההנגשה של ות"ת לסטודנטים הערבים כרוך בהמשך איתור הגורמים המשפיעים על תחושת חוסר השייכות של הסטודנטים הערבים בקמפוס והתמודדות איתם. זאת, בדגש על תחושת חיזוק תחושת השותפות האזרחית שלהם, הבאה לידי ביטוי גם בחיזוק תחושת חופש הביטוי של הסטודנטים ברחבי הקמפוס ובכיתות.
לקריאת הכתבה על הפרסום בעיתון 'הארץ'